Op Vrije Voeten


HET OLAVSPAD


Olavspad Noorwegen

Gudbrandsdalsleden Noorwegen
Van Oslo naar Trondheim
Wandelgids bij de pelgrimsroute naar Nidaros


De eerste Nederlandse wandelgids bij de belangrijkste pelgrimsroute in Noorwegen.
3e editie beschikbaar!

Wie begint aan de 643 kilometer lange pelgrimsroute van Oslo naar Trondheim, treedt in de voetstappen van de middeleeuwse pelgrims die op weg waren naar het graf van de heilige Olav. Nidaros, de oude naam van Trondheim, behoorde met Santiago de Compostela, Rome en Jeruzalem tot de vier belangrijkste bedevaartsoorden van de middeleeuwen. Sinds 1997 is deze route opnieuw toegankelijk gemaakt voor de hedendaagse wandelaar. De populariteit van het Olavspad is groeiende, maar is in vergelijking met de route naar Santiago een oase van rust. Het pad doorkruist de hele ‘druppel’ van Noorwegen, een land vol zuivere lucht en eindeloze natuur. De wandelaar loopt door boerenland, langs het grootste meer van Noorwegen, door het bosrijke Gudbrandsdal dat steeds hoger en smaller wordt, trekt over de ruige hoogvlakte Dovrefjell en daalt af naar het Trondheimfjord en de kathedraal van Nidaros.

Tot nu toe was er geen Nederlandstalige informatie over deze route. Andere gidsen die het hele pad beschrijven zijn op dit moment verouderd en alleen verkrijgbaar in het Duits, Noors en Engels.

Deze eerste Nederlandse gids van het Olavspad is in fullcolor, rijk geïllustreerd en bevat:
 • 33 beschreven etappes
 • Aanbevolen deeltrajecten
 • Kaartjes van de hele route (1:50.000)
 • Hoogteprofielen
 • Achtergronden bij de bezienswaardigheden
 • Opgave van accommodaties, winkels en horeca
 • Alle informatie om de tocht naar eigen voorkeur in te delen

Over de auteur:
Ria Warmerdam is een fervent wandelaar. Ze liep in de afgelopen 25 jaar langeafstandspaden in onder meer Engeland, Schotland, Wales, Ierland, de Alpen, Frankrijk en Scandinavië. In 1998 liep ze de pelgrimstocht van Nederland naar Santiago de Compostela, een tocht van 2500 km. De combinatie van natuur, culturele rijkdom en vrijheid beviel zo goed dat ze in 2013 nog eens een pelgrimstocht maakte, de relatief onbekende pelgrimstocht naar Nidaros, van Olso naar Trondheim.
Ria Warmerdam is van huis uit muziekbibliothecaris. In haar huidige baan recenseert ze bladmuziek, dvd’s en boeken (onder andere wandelliteratuur en wandelgidsen) ten behoeve van bibliotheekcollecties. Sinds de publicatie van Het Olavspad verdiept ze zich meer en meer in de pelgrimscultuur van Europa en Scandinavië in het bijzonder.


Olavspad Zweden

S:t Olavsleden Zweden
van Selanger naar Trondheim
Wandelgids bij de pelgrimsroute naar Nidaros


Het Olavspad door Zweden (S:t Olavsleden), is een Scandinavische 'coast to coast' van 593 kilometer. Een pelgrimsroute in het spoor van de heilige Olav.

Nidaros, de oude naam van Trondheim, behoorde met Santiago de Compostela, Rome en Jeruzalem tot de vier belangrijkste bedevaartsoorden van de middeleeuwen. De route door Zweden is sinds 2013 opnieuw toegankelijk gemaakt voor de moderne pelgrim. De route volgt niet alleen de oude reis- en handelsroutes tussen Zweden en Noorwegen, maar ook het laatste oorlogspad van Olav, een tot het christendom bekeerde Vikingkrijger die na een ballingschap vastbesloten was Noorwegen voorgoed aan zijn wil te onderwerpen.

Op weg naar zijn graf in Trondheim, loop je door het idyllische Zweedse platteland, door diepe bossen, langs brede rivieren en spiegelende meren naar het Scandinavische hoogland. Je trekt door de bergen van Noorwegen en daalt af naar het Trondheimfjord en de kathedraal van Nidaros.

Deze Nederlandse gids van het Zweedse Olavspad bevat:
 • 29 beschreven etappes
 • Deeltrajecten
 • Kaartjes van de hele route, incl. yttre-leden (1:50.000)
 • Stadsplattegronden (1:25.000)
 • Hoogteprofielen
 • Achtergronden bij de bezienswaardigheden
 • Opgave van accommodatie, winkels en horeca
 • Alle informatie om de tocht naar eigen voorkeur in te delen

Overzichtskaartje:


Olavspad kaartje

< Vorige
Volgende >

< Terug naar overzicht reisgidsen